Zróbmy coś wegańskiego
Na początek warto się wybrać do sklepu po ulubione składniki. Od papryki po tofu. Na sam koniec najtrudniejsza część. Kupić przyprawy - podane niżej.
Nawet jeśli nie umiesz w kuchnię, to z tym dasz sobie radę - o ile nie puścisz jej z dymem. W sytuacji, gdy masz jakieś wątpliwości lub nie czujesz się pewnie możesz to zrobić razem z kimś. Wtedy pójdzie wam o wiele sprawniej - kiedy będziecie uciekać z palącej się kuchni.
Będzie nam potrzeba:
Pozostałe składniki:
|
Kiedy już wrócisz do domu i postarasz się pociąć składniki, a nie swoje palce. Wyciągnij dużą i głęboką patelnię. Obok w garnku zacznij gotować ryż (najlepiej w woreczku, ok. 15min) - pilnuj by się nie rozgotował, to bardzo ważne. Teraz przejdziemy do głównej części.
W pierwszej kolejności podsmaż cebulę na oleju tak, by zaczynała się złocić. Następnie dodaj paprykę (drobno krojona) i marchewkę (utartą na tarce). Dodajesz tofu. Smażysz. Kiedy tofu jest złote dodajesz mleko kokosowe (całe opakowanie). Pilnuj ognia! Jeśli trzeba redukujesz. Teraz możesz dać pokrywkę. Po około 15 minutach zabierasz ją aby dodać sól i pieprz. Pamiętaj, że ryż już powinien być gotowy! Możesz zdjąć pokrywkę z garnka i odstawić ryż na bok. Wracasz do patelni. Mieszasz, dodajesz: curry, papryka ostra, kumin, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon (gałki i cynamonu dodajesz pół łyżeczki - choć to wedle gustu - reszta po 1 łyżeczce). Zmniejszasz ogień na następne 15 minut.W tym czasie zgłodniałeś od zapachów, więc sprawdź czy jest już dobre. Wyjmij talerze. Nałóż ryż, a na końcu przenieś zawartość patelni na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz