poniedziałek, 27 lutego 2017

Omleciki Japońskie - Tamago


Na dobry początek

Zaczniemy od czegoś idealnego na śniadanie bądź przekąskę. Omleciki są czymś bardzo prostym w przygotowaniu. Mamy tylko parę składników, a do mycia jedynie naszą patelnię. Możemy je zrobić na dwa sposoby: 
Na słodko - z nutellą oraz drzemem (polecam spróbować).
Jak do sushi oplecione kawałkiem alg.



                                                               Co musisz mieć:

                                                               - jajka (minimum 3)
                                                                     - sos sojowy
                                                    - cukier  (jedna łyżeczka na 2 jajka)
                                                   - sól  (jedna szczypta na jedno jajko)
                                                                      - patelnię
                                                           - olej (trochę na patelnię)



Patelnia naleśnikowa - płaska patelnia, która będzie w tym przypadku wygodna oraz odpowiednia do robienia naszych omlecików. Chyba, że ktoś ma prostokątną - ta będzie idealna. Ale wyjdzie także w zwykłej patelni, oczywiście wystarczająco dużej.


Jeśli masz pałeczki to weź jedną, jeśli nie to może być widelec. Wyciągnij miseczkę, do której rozbijesz jajka. Teraz pałeczka w dłoń i mieszamy - ponieważ nie chcemy wytworzyć 'piany' przy tej czynności. Dodajemy na przysłowiowe oko sosu sojowego, cukier i sól (tu czasem można zmieniać dawkę, jak kto woli). Teraz na lekko rozgrzaną patelnię dajemy trochę zwykłego oleju. Ogień ustawiamy na wolny, krótki lub mały. Rozlewamy cienką warstwę na powierzchnię patelni i pilnujemy by niczego nie przypalić. Czekamy aż od dołu omlet zacznie się rumienić i zwijamy go w jakby rulonik. Teraz powtarzamy tę czynność do samego końca.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz